Edith Sofia

Fashion, beauty en lifestyle

  • About
  • Contact

BAKING | Argentijnse Alfajores de dulce de leche

1 juni 2020 by Edith 10 Comments

Afgelopen 17 mei deelde Maxima, op haar verjaardag, een Argentijnse lekkernij, Alfajores de dulce de leche op haar Instagram. Zoals jullie weten ben ik gek op bakken, dus toen de koningin het recept deelde, moest ik deze natuurlijk ook proberen. Ik ging opzoek naar de ingrediënten en kwam erachter dat dulce de leche niet gemakkelijk te verkrijgen is, maar dat je het zelf ook makkelijk kan maken, dus dat laat ik vandaag zien.

Dit heb je nodig voor het deeg van de koekjes:

  • 300 gram maizena
  • 200 gram bloem
  • 200 gram ongezoute roomboter (op kamer temperatuur)
  • 150 gram suiker
  • 4 eierdooiers
  • 1 theelepel baking soda
  • 2 theelepels backing powder
  • het merg uit 1 vanillestokje
  • de geraspte schil van 1 citroen
  • 1 theelepel cognac

Dit heb je nodig voor de vulling van de koekjes:

  • dulce de leche
  • gerapste kokos

Het maken van de Alfajores de dulce de leche is best wel een klusje. Ik heb de hele middag in de keuken gestaan. Begin met het maken van de dulce de leche. Dit is niet héél moeilijk, maar neemt wel veel tijd in beslag. Dit heb je nodig voor dulce de leche:

  • blikje gecondenseerde melk
  • ruime pan met water
  • waterkoker

Haal de papierwikkel van het blikje en zet deze in een pan met ruim kokend water. Zorg ervoor dat heb blikje helemaal onder water staat, anders heb je een kans dat hij gaat ontploffen. Laat het blikje 3 uur koken. Je kan de pan niet alleen laten, want je moet af en toe water bijvoegen. Kook het water in de waterkoker en schenk het in de pan. Zo verlies je geen warmte. Laat het blikje helemaal afkoelen voordat je het gebruikt.

Roer in een grote kom de maizena, bloem, suiker, baking soda, backing powder, vanille merg en geraspte citroenschil door elkaar met een vork. Voeg daar de zachte boter aan toe. Kneed dit goed door elkaar. Je krijgt een soort broodkruimels. Dan is het tijd om de eidooiers en cognac toe te voegen aan het deeg. Kneed dit met de hand tot een stevig deeg. Vorm hiervan een bal en leg het deeg een uur apart. Als het deeg te droog is kan je nog 1 à 2 eetlepels citroensap toe te voegen.

Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 6 mm dik en steek hier rondjes uit van ongeveer 4 cm diameter. Ik heb een cognacglas gebruikt (hoe toepasselijk).

Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg de af te bakken koekjes op een bakplaat met bakpapier. Zorg dat er ongeveer 2 cm tussen zit, want ze gaan nog rijsen en anders heb je de kans dat ze tegen elkaar aan komen. Bak de koekjes 15 minuten op 160 graden.

Laat de koekjes afkoelen. Pak twee koekjes smeer hiertussen een laag dulce de leche en plak ze op elkaar. Zorg dat het goed tot de rand is. rol de koekjes dan door de kokos. Yummy, de Alfajores de dulce de leche zijn ready to eat.

De koekjes zijn heerlijk. De smaak van de citroen, vanille, de karamelsmaak van de dulce de leche en de kokos vormen een heerlijk geheel.

Voor de foto heb ik er een paar op een schaaltje geleegd, maar van het deeg kan je 30 Alfajores de dulce de leche bakken. Dat betekend dus 60 losse koekjes. Ik heb die in 3 ladingen afgebakken.

Ik vind het zo leuk dat koningin Máxima dit gerecht heeft gedeeld. De koekjes zijn echt verrukkelijk.

Heb jij deze koekjes wel eens gegeten?

Xoxo Edith-Sofia

Volg jij mij al op Instagram?

Filed Under: Baking

Comments

  1. bychristiana says

    1 juni 2020 at 09:22

    Wat ontzettend leuk dat je ze gemaakt hebt, ik zag het recept inderdaad ook al voorbijkomen;-) Ze zien er heerlijk uit!

    Beantwoorden
  2. Robbert says

    1 juni 2020 at 11:03

    Wauw. Die zien er echt ge wel dig uit!

    Beantwoorden
  3. Gretll says

    2 juni 2020 at 19:20

    Ik heb deze koekjes nog nooit gegeten maar ze zien er super lekker uit !

    Beantwoorden
  4. Iris - Thebeautymagazine.nl says

    3 juni 2020 at 12:35

    Wat tof dat je dit ook gemaakt hebt! Ik heb er nu ook wel zin in. Ik vind gecondenceerde melk altijd erg handig om karamel van te maken en het is inderdaad verrukkelijk. Jouw recept ziet er easy uit, dus ik ga hem opslaan 😀 Dankjewel!

    Beantwoorden
  5. Natiza says

    3 juni 2020 at 19:27

    Ziet er echt super lekker uit!

    Beantwoorden
  6. Daphne - verdraaidmooi says

    3 juni 2020 at 20:01

    Ik vond het zo onwijs persoonlijk dat ze dat gedeeld had, heel leuk! Ze zien er lekker uit!

    Beantwoorden
  7. Deb says

    3 juni 2020 at 21:02

    Ze zien er heerlijk uit 😂!! En wat doe je me aan.. probeer ik hier een beetje af te vallen, kom jij met deze Argentijnse lekkernij aan.. OMG! Ik ben dol op dulce de leche! Ik wil ze zeker ook eens proberen!

    Beantwoorden
  8. Daniëlle Springer says

    3 juni 2020 at 21:20

    Het ziet er heerlijk uit! Ben zo benieuwd hoe dit nou smaakt.

    Beantwoorden
  9. Merel says

    8 juni 2020 at 15:36

    Die zien er zo lekker uit! Ik ga het onthouden.

    Beantwoorden
  10. Heidi says

    12 juni 2020 at 22:14

    Mmmm wat zien ze der heerlijk uit.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Image16
Welcome on my blog!
I’m Edith Sofia, take a look around & let me know what you think!
Contact: info@edithsofia.nl

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Copyright © 2023 · Jennifer on Genesis Framework · WordPress · Log in