
Zoals jullie weten ben ik gek op de wijnen Gallo Vineyard. Ook deze keer hebben ze weer een super leuk event bedacht waar ik bij mocht zijn. Dit keer hadden we een quiz en een proeverij. Onder het genot 4 wijnen inclusief pairings gingen we van start. De quiz was een interactieve game met vragen over Gallo family Vineyards, de wijn soorten en over de pairings zelf.

We begonnen met de chardonnay de pairing bij deze wijn was de melkchocolade van de Euforij.
Deze chardonnay heeft gerijpt op Amerikaans eiken, hierdoor heeft de wijn veel meer vanillesmaak en aroma’s.
Bij deze wijn kregen we ook een vraag over welke chocolade het laatst ontdekt is. Dat is de Ruby chocolade deze is 2017 ontdekt. Dit is een roze chocolade met bessensmaak en zowel de kleur als de smaak zijn afkomstig van de cacaobonen.
De combinatie van de Chardonnay met chocolade was erg lekker. Vooral als je een slok nam terwijl je een blokje chocolade op je tong liet smelten.

Als tweede wijn mochten we de White Zinfandel proeven in combinatie met de truffelkaas van de lekkerstekaas.nl. Bij white moest ik denken aan een witte wijn, maar niks is minder waar het is namelijk een rosé. De wijn wordt gemaakt van blauwe Zinfandel druiven. White Zinfandel is geen druivensoort, maar een methode om zinfandeldruiven te verwerken. Deze wijnsoort werd in Californië ontdekt en is in Amerika dan ook erg populair. De wijn bevat minder alcohol dan de meeste wijnsoorten, hierdoor ook goed te drinken door minder ervaren wijndrinkers.
BEGRIP: Veraison, dit is het proces dat de druiven door de hitte zon verkleuren. De druiven van kleur begin van de rijpingsfase die daarna nog weken kan duren tot de oogst

De rode wijn werd gepaird met de truffel honing en Jambon van de truffel boutique. Oh deze combinatie was ook zo lekker! De stevige wijn met het zachte en zoete van de honing. Top combi! Het was een Merlot. Ik vond de wijn vrij rokerig en proefde kersen. Deze wijn is goed te combineren bij stevige rode sausen.
WEETJE! Wist je dat een wijnproeverij altijd eindigt met een zoete wijn? Door suikers kan je namelijk minder goed nuances proeven. Daarom eindigt een menu ook altijd met een toetje.

Als laatste dronken we de moscato wijn. Een heerlijke zoete wijn, ik proefde perzik, abrikoos en ook bloemige tonen.
WEETJE! Kurk in je wijn. Deze uitspraak ken je vast wel, dat komt door een bacterie die in de wijn zit of komt, hierdoor wijzigt de chemische samenstelling van de wijn en daardoor krijgt de wijn een muffe smaak. Bij een kleine infectie merk je het vaak niet dan is de wijn iets minder fruitig. Als de wijn kurk heeft proeft het een beetje naar natte hond. De wijn is dus niet lekker meer, je zou het wel kunnen drinken je wordt er niet ziek van.
Wist je dat alles wat suikers bevat je kan laten gisten. Bijvoorbeeld pruimen, dat wordt dan pruimenwijn. Alleen het woord wijn mag je voor dat soort producten niet het afzonderlijke woord wijn gebruiken. Dat mag je alleen gebruiken voor een product gemaakt van druiven.
Heb jij wel eens een wijnproeverij meegemaakt?
Liefs, Edith-Sofia
Geef een reactie